PULA WEATHER

srijeda, 28. listopada 2009.

BATVAČI-KAŽUNI SVETE FOŠKE

BATVAČI-KAŽUNI SVETE FOŠKE
 
 44°58'30.1"N 13°47'30.3"E

  Kažuni "Svete Foške" smješteni su u općini Vodnjan ,nedaleko mjesta Peroj točnije u Batvačima.Dugo se vjerovalo da je najveći kažun onaj u Galižani u vlasništvu Eduina Moscarde.Ipak nešto veći upravo su ova dva orijaša koji su vješto skriveni u kantunu maslinika svega kilometar od poznate crkve Sv Foške , pa nije ni čudo da ih narod zove kažunima Sv. Foške.Promjer od 4 m. unutarnja visina 4,3 m. debljina zida 1,2 m. zadivljujući su podaci kažuna , ovog graditeljskog nasljeđa Istre.Ognjište te zadimljeni svod kažuna ukazuje da se u ovim kažunima i duže vrijeme boravilo a ne samo za vrijeme radova u polju.

Dva su kažuna u dnu maslinika kraj Batvača a spadaju u najveće kažune  u Istri , no kažu postoji još veći "div" među kažunima blizu napuštene crkve Sv. Tome."Dvojac" iz Batvača u vlasništvu je grada tj. općine Vodnjan a oštećenja na kažunima sanirana su od strane Branka Orbanića iz žminjske tvrtke Kapitel.


KAŽUNI


Nema komentara:

Objavi komentar

 SALEŽ  ( Buzet) - Stup srama                                       45.429826 N  13.910778 E Salež... malo mjesto, zaseok u općini Buzet , u...