PULA WEATHER

utorak, 22. rujna 2015.

UVALA BLAZ - Mlinovi i skrivena kruna hrvatskog kralja Tomislava u zagrljaju Raškog zaljeva

UVALA BLAZ 
Mlinovi i skrivena kruna hrvatskog kralja Tomislava u zagrljaju Raškog zaljeva
 
 45°00'02.9"N 14°02'14.4"E

Uvala Blaz - brežuljci Šiljar (desnoi     Drđanka

Uvala Blaz smještena je na Rakljanskoj strani Raškog zaljeva koji je zračnom linijom dug oko 9 kilometara.Brodovi će pri ulasku u Raški zaljev morati putovati do ušća rijeke Raše 2 kilometra duže ili 12 kilometara.Uvalu tvore dvije uvale , Blaz i Lovrešćica u koju se ulijeva potok Zali.Cijeli Raški zaljev obiluje malim uvalama te brojnim izvorima dok sam zaljev vodom opskrbljuje rijeka Raša često plaveći deltu .


Iznad uvale Blaz nalaze se ostaci prapovijesne gradine Šiljar (Vela Gradina) te ostaci prapovijesnog naselja na Gomili(Punta Gomila).Svjedoče o tome i arheološki nalazi , djelom ostaci keramike i mozaika.Jedno vrijeme mislilo se da je rječ o Histarskom gradu Faveriji.Kao gradina talijanski castellier što znači grad ili naselje pojavljuju se i na brojnim starim kartama istarskog poluotoka.

Carta dell'Istria - 1803.

Capellaris, Giovanni Antonio (kartograf)

Na karti su označene obje gradine kao kašteli dok je uvala Blaz označena kao "Uvala zlata kralja Tomislava"
Uvala Blaz - mlin Uvala Blaz - mlin

Uvala Blaz ili uvala mlinova prvi put se spominje 1572. godine kada Gasparo Chersainer iz Kršana prodaje svoj mlin Girolamu Manziniu iz Labina.Prema predaji postojalo je pet mlinova.Danas su sačuvana svega dva sa ostacima kamene infrastrukture potrebne za dovođenje tj. usmjeravanje vode do mlinskog kotača.Oba mlina temeljima su uronili u tirkizno more.Jedna građevina podno brežuljka Šiljar , rječ je o jednokatnici u ruševnom stanju pripadala je veleposjedničkoj , plemićkoj obitelji Scampiccio.

Uvala Blaz -zgrada obitelji Scampiccio

U puku se stoga koristi i naziv "Škampićevi malini".Nekoliko izvora opskrbljuje uvalu a nekada mlinove čistom izvorskom vodom.Sama delta prekrivena je slojem zemlje i humusa što je vodene bujice donose kroz drage bujičnih potoka smještenih između brežuljaka.Delta je s morske strane zatvorena zidanom obalom i tvori mali otočić s bujnom vegetacijom.
Uvala Blaz - mlin pogled sa rta Tmavac

Tako je voda iz male akumulacije usmjerena u dva pravca da podjednako opskrbljuje mlinske kotače vodom oba preostala mlina.Dio kamene infrastrukture , moguće mol za privez brodica ili jednostavno lukobran vidljiv je kod jednog od mlinova u dužini od desetak metara na dnu mora.Izdašnost izvora Blaz iznosi 100 litara vode u sekundi.Spada u skupinu izdašnijih izvora u istri.Prije izgradnje akumulacije Butoniga pomišljalo se iskoristiti izdašnost izvora Blaz kopajući dijagonalne kanale koji bi objedinjavali sve izvore i vodu dovodili u samu uvalu. Uvala Blaz - ispust iz male akumulacije

Zbog skupoće izvedivosti od ove se zamisli odustalo.Kapljica koja život znači opskrbljivala je vodom mlinove , prije tisuća i tisuća godina stanovnike dviju gradina a poslužila je rimljanima vjerojatno kao okrjepište.Naime ovuda je prolazila rimska prometnica Via Flanatica koja je povezivala Nezakcij sa naseljima na Liburniji Alvona (Labin),Fianona(Plomin),Laurina(Lovran) i Tarsatica(Trsat).Prometnica se nedaleko Blaza prekida te preko Raškog kanala promet teče skelom (traiectus).Na putnu postaju mansio Arsia naišao je Pietro Stankovich istražujući ovo područje.Nasuprot Blaza nalazi se Trget , mjesto je dobilo naziv po trgetarenju ili prijevozu osoba i tereta.

Trget

U Blaz se dolazilo iz brojnih mjesta sa kolima ili kako lokalno stanovništvo kaže "voz".Voz vuku snažni boškarini ili neki tovar.Vozi se "šenica" ili razne žitarice iz udaljenih mjesta jer u Blazu mlinovi uvjek rade.Ovdje se nezna za sušno razdoblje.Mještani s obje strane Raškog kanala dolaze u Blaz po svježu izvorsku vodu te je prevoze skelom ili brodicama do Sv, Lovreča (Labinskog) sve do potkraj 70-ih godina prošlog stoljeća. Danas je Blaz napušten,obrastao u bujno raslinje koje se povremeno čisti jer je očito interes za jedinim mlinovima koji su izgrađeni doslovce u moru raste.
Uvala Blaz - mlinovi

Postoje naznake da se područje zaštiti i valorizira te na neki način sačuva za budća pokoljenja.Prema najavama Blaz bi trebao biti proglašen značajnim krajobrazom.Uz Blaz je vezana i jedna legenda.Legenda govori o kruni kralja Tomislava.Nemirno je petnaesto stoljeće.U zajedničkoj državi za hrvatsko-ugarsko prijestolje bore se mnogi kandidati s obiju strana.No budućeg kralaj valjalo je okruniti sa obje krune , kako hrvatskom (kruna kralja Tomislava) tako i ugarskom (kruna sv. Stjepana).


Put Napulja kreće brodovlje sa hrvatskim kraljevskim znacima kako bi se okrunio tamošnji kralj.Suprotna strana osujetila je naum te šalje brodovlje sa svojim kraljevskim znacima.Sukobljuju se u Kvarnerskom zaljevu a brod koji prevozi krunu kralja Tomislava skriva se u Raški zaljev te skriva krunu kralja Tomislava u uvali Blaz.Tristotinjak godina kasnije u Belavićima se zbio čudan događaj.Mletački namjesnik obilazi mjesta i ubire porez.Red je da "poreznika" ugosti seoski župan.Bio je to Grgo Belavić.Nakon što su podmirena porezna davanja društvo se okupilo za stolom bogatom hranom i pićem.Nakon dosta vina pred omamljenim gostima pojavljuje se Grgo odjeven u kralja sa krunom na glavi.Dan nakon događaja još mamurni gosti propitkuju se o jučerašnjem događaju , no sve je pripisano dobroj kapljici - malvziji , teranu ili borgonji.Događaj koji se zbio u Belavićima jedna je od istarskih legendi , no nebi me čudilo da neka od legendi ima i neku ptvrdu ,onu materijlnu.Skrivena područja u istri zasigurno su poslužila za skrivanje nekog blaga.Dok skriveno blago ne nađemo valjat će se potruditi oko onog što nije skriveno a to je priroda , kulturna baština i način razmišljanja o njima.
Uvala Blaz

Izvori:
Smiljko Rudman / Franina i Jurina 2004. 
 Anton Percan / Franina i Jurina 2004. 
 Marjan Milevoj / Franina i Jurina 2006. 
 Istrapedija 
 Stranice turističkih zajednica općina Barban i Marčana


UVALA BLAZ


Izvori fotografija i povijesnih karata :
Source gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France /F/
 Library of Congress / Digital Collections  /USA/
Digitalna knjižnica Slovenije -dLib.si /SI/
 David Rumsey Map Collection / Cartography Associate /USA/
 Catasti dell'Archivio di Stato di Trieste /I/
 Europeana Collections /EU/
Fortepan /HU/
Geoportal / HR/ 
Histria archaeologica AMI-PULA /HR/

Nema komentara:

Objavi komentar

 SALEŽ  ( Buzet) - Stup srama                                       45.429826 N  13.910778 E Salež... malo mjesto, zaseok u općini Buzet , u...