PULA WEATHER

četvrtak, 16. listopada 2014.

Mrgani

Mrgani

Tajna o zakopanom blagu kapetana Morgana
 
 45°07'40.7"N 13°46'59.1"E

07 MRGANI

Naselje Mrgani smješteno je na sjevernoj strani Limske drage na nadmorskoj visini od 200 metara.Od općinskog središta grada Kanfanara udaljeno je 6,6 kilometara ili 10 minuta vožnje osobnim automobilom prometnicom koja prolazi limskom dragom.

05 LIMSKA DRAGA

Od istarske autoceste "Y" udaljen je 350 a vijadukta Lim 1300 metara zračne linije.Područje je naseljeno od davne prapovijesti , u antici te srednjem vijeku.Govore o tome brojni arheološki nalazi pronađeni na širem području prilikom gradnje prometnica ili tijekom arheoloških istraživanja u samom Dvigradu.Naselje nastaje koncem 16. i početkom 17. stoljeća a veže se uz migracijske procese na području istarskog poluotoka.

09 MRGANI

Brojne obitelji naseljavaju zaravan iznad limske drage te počinju koristiti obradivu zemlju.Uz poljodjeljstvo te uzgoj stoke za domaće potrebe malobrojno stanovništvo okreće se i najperspektivnijoj grani hrvatske ekonomije a to je turizam.Mrgani po popisu stanovništva iz 2001. godine imaju svega 45 stanovnika u 17 kućanstava.Pogledamo li zabilježene podatke o broju stanovnika stanovništvo se izuzetno osipalo.Naime 1857. godine Mrgani broje 562 , 1869. 572 ,1931. 472 stanovnika.Nakon 1931. godine svako desetljeće broj stanovnika je upola manji.Mrgani se prvi put spominju kao naselje početkom 17. stoljeća Kao Morgan.

12 MRGANI

Toponim za ovo naselje vezano je uz ime osobe iz legende koja je navodno živjela na tom gospodarstvu (Vılla Càptain Mórgan) no ipak je to samo legenda.Mjesto je poput obližnjih Ladića i Korenića zadržalo ambijentalnu arhitekturu.Kamene kuće sa gospodarskim objektima prema nekim istraživanjima građene su jednim dijelom od kamene građe razasute na obližnjim brežuljcima u dolini drage.Riječ je o gradovima Parentin i Moncastello ili kako ih najčešće zovemo Dvigrad (tal. Duecastelli, Docastelli).
1 DVIGRAD

U samom središtu današnjih Mrgana smještena je cisterna za vodu ili šterna s dvije golubice koje simboliziraju upravo ova dva srednjevjekovna istarska grada.

13 MRGANI

Uklesana je 1245. godina dok je sama šterna podignuta 1921. godine.Iste ptice naći ćemo i u općinskom središtu gradu Kanfanaru te na reljefu propovjedaonice iz crkve sv.Sofije koja se danas nalazi u župnoj crkvi sv. Silvestra u Kanfanaru.Vrijeme nije stalo u Mrganima , mjesto se obnavlja.Stare kamene kuće doduše i ovdje dobivaju nove vlasnike i služe kao kuće za odmor. Često upravo novi vlasnici znaju bolje cijeniti tradicijsku gradnju i obnavljaju kuće koje zadržavaju svoj izvorni izgled i vraćaju nas u neka davna vremena.Brojne šterne značile su život stanovnicima.Često su domaćini goste rađe ponudili čašom vina nego vodom.Neke su smještene ispred ulaza u stambeni dio kuća na mjestu gdje je češće u nekim djelovima istre bio baladur ili nadsvođeni prostor sa ulazom u konobu pokriven ruzom ili vinovom lozom.Ovdje su terase same šterne , male poput same seoske kuće.
16 MRGANI

Legende znaju oživjeti mnoga mjesta.Legenda kaže kako je Henry Morgan, (1635. – 25. kolovoza 1688.) upravo u Dvigradu sakrio svoje blago a mjesto gdje se skrasio nosi njegovo ime Vılla Càptain Mórgan.


No ostavimo zakopano blago i legende neka žive svoj život kako im dolikuje.Uvidom u Zbirku Korenića godine 1620. i 1621. prvi put se spominje prezime Morgan.Po biografskim podacima kapetan Morgan rođen je 1635. godine pa nemože biti osnivač mjesta.

 Tko je osnivač legendom obavijenog mjesta Mrgani-Morgani? 


 1620-te spominje se Marco Morgan , doduše često se događalo da je zabilježen tek netko iz obitelji pa nemora značiti da Marco nije imao nekog djeda ili pradjeda koji je nastanjivao ovo područje.Mletački službenik Fabio da Canal u svojem Katastiku gorivog drva iz 1566. godine kazuje kako na području Kanfanara , Dvigrada i Barata nema drugih naselja.

Tijekom četiri godine od 1615. - 1619. godine istarskim poluotokom bjesni Uskočki rat.Sasvim je razumno da u to doba područje nije bilo primamljivo za naseljavanje pa se stoga da zaključiti kako su Morgani ili današnji Mrgani nastali vrlo vjerojatno nakon 1566. a prije 1615. godine. Brojna su se imena i prezimena na dvigradskom području slavenizirala.Razdoblje od 1600. do 1750. godine preživjela su tek neka prezimena dok su imena slavenizirana.Tako je i sa talijanskim imenima obitelji Morgan.Imena su slavenizirana no prezime je ostalo zauvjek Morgan.Očito je da su Morgani bili snažna obitelj , gledajući sa demografskog aspekta , pa tako nisu bili prisiljeni mjenjati svoje prezime. Velšanin koji je gusario po Karipskom moru za Englesku protiv Španjolske ostao je jedan od najpoznatijih gusara svih vremena.Proslavio se osvajanjem Paname - "Kraljice Tihog oceana".Navodno je otet u Bristolu još kao dječak te prodan kao rob na Barbados da bi završio na Jamajci.Mit o sakrivenom blagu i mjestu Mrgani živi poput svih legendi pa tako i o kapetanu Morganu i Morganima tj. današnjim Mrganima.


MRGANI

Legende su sastavni dio naših života.Djelić su i turističke ponude pa bude znatiželju potencijalnih gostiju.Na put po istri nećete krampom i lopatom.Vjerujem nećete tražiti skriveno blago nekog gusara koji je nekoć davno zalutao u limsku dragu.Zar Vam pored predivne prirode brojnih malih mjesta , tajnovitih srednjevjekovnih gradova , čarobnih seoskih crkava oslikane freskama treba zakopano blago??? Vjerujem ne.

Izvori:
Milan Radošević/tekst na Regional expressu/ 
 Istarska enciklopedija


Izvori fotografija i povijesnih karata :
Source gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France /F/
 Library of Congress / Digital Collections  /USA/
Digitalna knjižnica Slovenije -dLib.si /SI/
 David Rumsey Map Collection / Cartography Associate /USA/
 Catasti dell'Archivio di Stato di Trieste /I/
 Europeana Collections /EU/
Fortepan /HU/
Geoportal / HR/ 
Histria archaeologica AMI-PULA /HR/

Nema komentara:

Objavi komentar

 SALEŽ  ( Buzet) - Stup srama                                       45.429826 N  13.910778 E Salež... malo mjesto, zaseok u općini Buzet , u...