PULA WEATHER

subota, 13. veljače 2016.

"Giuseppina" - Učka /istarska Jozefina ili Josipova cesta/


UČKA - stara cesta preko Učke ili
"Giuseppina" /istarska Jozefina ili
Josipova cesta/




IMG_6960
IMG_7187

Karlo VI. car Svetog Rimskog Carstva (Beč, 1. listopada 1685. - Beč, 20. listopada 1740.) odobrio je stanovnicima Pazinske knežije /Pazin- MITTERBVRG / gradnju ceste koja je trebala povezati Pazin i Kastav prolazeći preko planine Učke. 


Gradnja je započela 2. travnja 1740. godine a u protokolu riječkog općinskog vijeća od 13. travnja 1740. godine stoji kako će cestu graditi stanovnici o vlastitom trošku.Radovi nisu potrajali dugo pa je izgrađena tek dionica na potezu Boljun -Vranja a današnja dionica suvremene prometnice tek donekle prati staru cestu.


Naime osuvremenjavanjem ceste brojni su zavoji ostali samo prošlost.Nastavak radova uslijedio je 1762. godine za vladavine Marije Terezije snažne vladarice Austrije.Prometnica je građena po prvotnim nacrtima a isti se čuvaju u Beču u arhivu bivšeg ministarstva financija.

Cesta čija je gradnja započela 1740. godine završena je tek 1785. godine za vrijeme vladavine Josipa II.Po sinu Marije Terezije Josipu II. (Josef Benedikt August Johann Anton Michael Adam) prometnicu su popularno nazvali "Giuseppina".


Josef Benedikt August Johann Anton Michael Adam

Povijesni značaj prometnica ima iz jedinstvenog razloga.Povezuje dva snažna središta , Pazin kao sjedište knežije ili grofovije i Kastav uz Senj najsnažniji utvrđeni grad na sjevernom Jadranu.



No i daleko prije promet preko jedine istarske planine tekao je upravo dionicom od Vranje do Poklona.Naime u antici preko Učke prelaze dvije prometnice.Via Liburnica od Pule preko Nezakcija (Nesactium)-skelom preko Raškog zaljeva (Arsia) (link do posta) - Labina (Alvona) - Plomina i Plominskog zaljeva te Plominske luke (Flanona -, Sinus Flanaticus , Port Flanatico )do Trsata gdje se spajala sa Via Gemina.Neki zbog značaja ovu rimsku prometnicu još nazivaju i produžetkom Via Flavije.Drugi prometni pravac išao je vrlo vjerojatno sadašnjom trasom "stare" ceste preko Učke.Nazvana je Via Secondaria s polazištem u oklici Vranje uz Velu dragu (link do
posta) do Poklona.


S obzirom da su istočne padine Učke Iznad Veprinca za razliku od padina iznad Vranje a osobito padine Sisola osjetno blaže , teško je pronaći trag rimski prometnica na ovom djelu Učke.Ova druga prometnica naziva se još i Decumanus Maximus agri čije je ishodište bilo u Poreču , a povezivalo je Poreč sa Pazinom i dalje nastavljala preko Učke do Trsata (Tarsatica).Prometni pravac famozne "Giuseppine" ili Josipove ceste koriste i hodočasnici iz udaljenih djelova istarskog poluotoka u svojoj nakani da se poklone Trsatskoj Gospi.Upravo zbog tog razloga planinski prijevoj nazvan je Poklonom. Prometnica koja je uz manje prekide građena oko 17 godina imala je prvorazrednu ulogu u prometu ljudi i roba.Povezivala je dva jaka središta koja zemljopisno pripadaju istarskom poluotoku.


Razvojem turizma podno Učke i gradnjom hotela i ljetnikovaca na kvarnerskoj rivijeri ukazala se prilika koju nitko nije želio propustiti.U istom danu šetati se uz more i napraviti đir na planini bio je pravi doživljaj za gospodu no i za običan puk.Uz prometnicu na potezu Vranja-Veprinac postoji svega jedno mjesto a to je Vela Učka.Tri su ugostiteljska objekta , manji kafić sezonskog tipa u Veloj Učki , restoran Dopolavoro na pola puta do Poklona ili skretanja za Vojak i Pansion Učka na Poklonu.Kao što sam u prijašnjem tekstu naznačio zapadne padine su strmije pa se od Vranje do Vele Učke penjemo prometnicom koja je strma i prepuna serpentina.Onaj od Poklona do Veprinca nema toliko serpentina jer su padine blaže.Nekoliko stotina metara ispod mjesta Vela Učka u spomen na cara Josipa II. godine izgrađeno je pojilište - odmorište u obliku hrama s vodom.
IMG_7125
                                                                                       Natpis glasi:
                                                                ….sule Viator ….             putniče 
                                                                 ad dignitatem                za poštovanje
  
                                             Divi Caesaris Josephi II               božanskog cara  Josipa 
                                                                  Imperatoris                 imperatora  
                                                                         uninsque               jedinog  
                                            
Novo doba donosi i niz zanimljivih događanja u povijest "Giuseppine".Naime tijekom vladavine Italije u organizaciji riječkog automobilističkog kluba organizirane su brojne utrke od Veprinca do prijevoja Poklon.Utrke su organizirane od 1928-1930. a nazvane su "Corsa automobilistica Abbazia- Monte Maggiore".

Pješačio je cestom običan puk , neki na magarcu , neki na konju.Stenjale su volovske zaprege a kasnije brujali motori , osobni automobili i autobusi.Cestom su prolazili prinčevi , bankari , vojvode i nadvojvode ,carevi , glumci ,šverceri i tko zna tko još.

Kada je 27. rujna 1981. godine prošao prvi automobil kroz Tunel Učka mnogi su pomislili kako je Josipova cesta zaboravljena.Doduše u vremenu kojem živimo brzina je na prvom mjestu , pa se većina prometa odvija kroz tunel koji gotovo poput sjene prati staru cestu doduše u utrobi planine.Za ljubiteleje prirode pravac Vranja-Vela Učka-Poklon-Veprinac ostat će uvijek na prvom mjestu.Cijela ova dionica prolazi kroz Park prirode Učka  ( link do fotoalbuma )i valja se pridržavati uputa o ponašanju u parku prirode.Vožnja prometnicom pruža doživljaj za one koji vole prirodu ali i povjest.Dotiče niz povijesnih gradova nekada podjeljene Istre na onu pod vlašću Serinissime i Austrije.Prolazi pitoresknim krajolicima kako istočne tako i zapadne strane jedine istarske planine.Monte Maggiore ili Monte Caldier kako se još naziva jedina istarska planina ima svoju staru cestu prepunu povijesti vjerojatno onoliko koliko je i stara...

TRASA CESTE DANAS /približno prati nekadašnju cestu/ 
PAZIN-CEROVLJE 8,7 km ...
CEROVLJE-PAZ 9,1 km...
PAZ-BOLJUN 5,4 km....
BOLJUN-VRANJA 6,0 km... 
VRANJA - VELA UČKA 8,2 km...
VELA UČKA - VEPRINAC 9,4 km...
VEPRINAC-BREGI 3,6 km... 
BREGI - KASTAV (VIA MATULJI) 6,4 km...
 UKUPNA DUŽINA DANAS 56,8 km
DUŽINA DANAS 56,8 km

Izvori:
Istarska enciklopedija
Bitne i spomena vrijedne činjenice o Učki/Saša Dmitrović
Promet u Istri /Josip Orbanić



GIUSEPPINA




Nema komentara:

Objavi komentar

 SALEŽ  ( Buzet) - Stup srama                                       45.429826 N  13.910778 E Salež... malo mjesto, zaseok u općini Buzet , u...