PULA WEATHER

subota, 24. svibnja 2014.

PULA - SVIJETLEĆI DIVOVI /Lighting Giants / DIZALICE BRODOGRADILIŠTA ULJANIK - PULA

SVIJETLEĆI DIVOVI /Lighting Giants / 

DIZALICE BRODOGRADILIŠTA ULJANIK - PULA

 44°52'23.7"N 13°50'12.5"E


SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTS

Projekt Svjetleći divovi realiziran je 4. svibnja 2014. godine , dan uoči  Dana grada Pule.Projekt Deana Skire začet je prije gotovo 14 godina.Tek posljednjih šest mjeseci projektu se pristupilo s namjerom da se ideja u konačnici i realizira.
SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTS
Svjetleći divovi (engl. Lighting Giants) umjetnička je instalacija koja je zauvjek promjenila vizuru Grada Pule.Dosadašnja je praksa bila osvjetljavanje kulturno povjesnih spomenika ,a u gradu u kojem živim ima ih napretek.
SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTS
SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTS
SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTSAntički kameni spomenici poput Arene , Slavoluka Sergijevaca , Augustovog hrama , Katedrale tek su neki od spomenika koje potencijalni posjetitelji mogu vidjeti osvjetljene za vrijeme noćne posjete gradu.Interes turista usmjeren je prema svemu što jedan grad čini zanimljivim.
 Od trenutka kad je Pula postala glavnom ratnom lukom Austrjske ratne mornarice grad se počeo mjenjati i dobivati novi izgled.Podizanjem  građevina kako vojne tako i civilne namjene ostavljeno nam je neizmjerno bogatstvo brojnih zanimljivih građevina kojima neznamo ili ne želimo pravilno gospodariti.Industrijsko nasljeđe često ustupa mjesto pred novim tehničkim ostvarenjima pa tako zauvjek nestaju brojne građevine i postrojenja koje nazivamo industrijskom baštinom.
SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTS
SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTS
Takvom baštinom mogla se ili se možda još uvijek može pohvaliti Rijeka.U Puli je tek djelomično sačuvana industrijska baština.Većinom je razorena prilikom savezničkih bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata.Za vrijeme talijanske vladavine brojni su pogoni demontirani i završili u Italiji.Svjetleći divovi projekt je koji osvjetljava dizalice na otočiću Uljanik istoimenog pulskog brodogradilišta.Ime je dobilo po nasadima maslina(ulikama) koje datiraju iz rimskog razdoblja.
Razvojem brodogradnje mjenja se i tehnologija proizvodnje onoga što u jednom brodogradilištu nazivamo gotov proizvod a to je brod.Osam dizalica od toga 4 visine oko 100 metara(LINK DO SLIKE) dominiraju gradom i plijene pažnju turista.


Nisu barem ne trenutno industrijska baština barem ne po starosti no zanimljiv su i atraktivan dio grada.Jedine su u svijetu osvjetljene dizalice u Puli u brodogradilištu koje radi ujedno u hrvatskoj državi jedino koje nije u katastrofalnom stanju.Dean Skira poznati dizajner rasvjete besplatno je ustupio projekt Turističkoj zajednici.Sam projekt poduprlo je i Ministarstvo turizma i u njegovoj realizaciji sudjelovalo sa 300 tisuća kuna.Ocjenjen je  kao najvrjedniji među 85 projekata za prošlogodišnji program  poticanja inovacija u turizmu "Inovativni turizam 2013."
SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTS

SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTS
Sam projekt koštao je  2,75 milijuna kuna.U realizaciji je sudjelovao Grad Pula , Arenaturist ,Kamgrad , Uniline te brojni drugi donatori.Turistička zajednica Pule za ovaj projekt podigla je kredit od 2 milijuna kuna , ne opterećujući gradski proračun.Upravo zbog tog podatka često napadana direktorica Turističke zajednice odgovara kako je zakonom jasno propisano u kojim projektima je moguće angažirati financijska sredstva Turističke zajednice.Turistička zajednica i ranijih je godina dizala kredite i ujedno ih redovito servisirala pa nema bojazni da se projekt neće isplatiti s obzirom da je turizam još jedino što funkcionira u državi u kojoj živimo.Dizalice se osvjetljavaju svakog punog sta i to ljeti u 21 , 22 ,23 i u ponoć.
SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTS

SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTS
Spektakl traje 15 minuta.Zimi će , razumno ranijem zalasku sunca, dizalice biti osvjetljene osjetno ranije.Stotinu metra visoke čelične divove osvjetljavaju Philipsovi reflektori.Ima ih 46 prosječno teški 40-tak kilograma za koje su nosače napravili Uljanikovi radnici.Svaki reflektor ima 64 neovisna piksela pa je tako i paleta boja koju mogu dočarati gledateljima nevjerojatno velika , čak 16000 različitih boja.
SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTS
LED tehnologija omogućava trajnost i do petnaestak godina.Svaka dizalica osvjetljena je sa 10-12 reflektora.Reflektori troše 270 vati što je potrošnja tri kućne žarulje od 100 vati.Koliki je stvarni trošak pokazuje i podatak kako će rasvjeta Uljanikovih divova trošti manje nego kad se jedna od dizalica jednom upali i pomakne nekoliko metara po tračnicama.Cijeli program ostvaren je u sklopu Visualia festivala.


Odvijao se na potezu Portarata-Forum-Riva.Sam vrhunac bilo je i prezentiranje projekta Deana Skire - Svjetleći divovi.U petnaest minuta promjeni se , barem u danima dok sam fotografirao sa pulske Rive , Kaštela te otočića Katarina u vremenu od 21-24 sata oko sedam raznobojnih slika dizalica pulskog škvera.Kraj je uvjek "crveno obojen".Pred samu turističku sezonu Pula je dobila jednu zanimljivu atrakciju na koju su upućivali brojni propagandni materijali ,jumbo plakati u zemlji no kako doznajem i u sujednoj Sloveniji.Pulska Riva nije bogzna kako zanimljiva šetnica , ni blizu dalmatinskih.Vjerujem da će osvjetljene dizalice barem jednim dijelom privući posjetitelje na đir po Rivi.Od 4. svibnja vizura grada u kojem živim zauvjek je promjenila svoj izgled.Noću i dalje dominira osvjetljena Arena ali i Uljanikovi divovi okupani raznobojnim svjetlom. 


Izvori: Glas Istre
         Jutarnji list




SVJETLEĆI DIVOVI- LIGHTING GIANTS



Izvori fotografija i povijesnih karata :
Source gallica.bnf.fr / Bibliothèque nationale de France /F/
 Library of Congress / Digital Collections  /USA/
Digitalna knjižnica Slovenije -dLib.si /SI/
 David Rumsey Map Collection / Cartography Associate /USA/
 Catasti dell'Archivio di Stato di Trieste /I/
 Europeana Collections /EU/
Fortepan /HU/
Geoportal / HR/ 
Histria archaeologica AMI-PULA /HR/

Nema komentara:

Objavi komentar

 SALEŽ  ( Buzet) - Stup srama                                       45.429826 N  13.910778 E Salež... malo mjesto, zaseok u općini Buzet , u...