PULA WEATHER

subota, 21. travnja 2012.

BUZET-KOSTEL -PETRA PILOSA (obilježja kraja)

BUZET-KOSTEL -PETRA PILOSA (obilježja kraja)

04 KAŠTEL PETRAPILOSA


Svjedok vremena i gospodar prostora  dio 3.

Najveći istarski feud pod Mlečanima zabilježen je u prijepisu urbara iz 1535. godine a nazvan je Urbar Petrapilose.Feud su sačinjavala slijedeća mjesta:ČEPIĆ(Malacepich) , ZRENJ (Sdregna) , MARČENEGLA ( Marcenegla) , SOČERGA (S.Cirgo) , SALEŽ (Salise) , ČRNICA (Cerniza) ,  NUGLA (Nugla) , GRIMALDA (Grimalda) , OMOŠĆICE (Moschizza) , MALI MLUN (Num) , KODOLJE (Cudoglia) i PREGARA (Pregara).


Carta dell'Istria
Capellaris, Giovanni Antonio (kartograf) 1803


Istria olim Lapidia
Blaeu, Joan (kartograf), Willem Janszoon (kartograf),godina 1642.

Feud gospodara Kostela ili Petra Pilose bio je površine 89 kilometra kvadratnih.Evo kratkog osvrta na kraj koji osim povijesno značajnog  Kostela (LINK DO POSTA) obiluje brojnim prirodnim ljepotama.

   RIJEČICA BRAČANA I  BREŽULJAK SVETI JURAJ

Desna pritoka najduže istarske rijeke Mirne izvire u slovenskom dijelu Istre.Nekoliko izvora u blizini mjesta Sočerga (Tuljaki,Sokoliči i Brezovica pri Gradinu) opskrbit će vodom rječicu koja prolazi kroz vapnenački krš.

36 KAŠTEL PETRAPILOSA



Elegantno će zaobići brojne brežuljke te sjeverozapadno od mjesta Ugrini(općina Buzet) preći slovensko-hrvatsku granicu (od samog graničnog prijelaza udaljena je 120 metara).Bračana teče uz sam brežuljak Sv. Juraj (422 metara) na čijem se vrhu nalazi prapovijesna gradina.Do same gradine lako se dolazi preko mjesta Salež (LINK DO POSTA) koje je u srednjovjekovnom razdoblju Istre bilo u sastavu feuda i markizata Kostela .
 

Južne padine sv. Jurja terasaste su.Brojni su vidikovci na nekad obrađivanim poljima a danas livadama i pašnjacima za nešto malo stoke što je preostalo u malobrojnim domaćinstvima.Bračana od mjesta Škuljari(71 m. nadm. visne.) preko mjesta Žonti (55m. nadm. visine)protiče kroz dolinu prosječne širine od 200-400 metara.


39 KAŠTEL PETRAPILOSA

Tlo je ilovačasto a obronci okolnih brežuljaka vrlo strmi.Kod litice na kojoj je sagrađen Kostel , Bračana ulazi u klisuru a sam ulaz širine je 50 metara.


21 KAŠTEL PETRAPILOSA

Oko 1540 metara do samog ušća u rijeku Mirnu Bračana teče klisurom prosječne širine 130 metara.


Nedaleko akvedukta Istarskog vodovoda Bračana utiče u najdužu istarsku rijeku Mirnu na nadmorskoj visini od 24 metara.


61 KAŠTEL PETRAPILOSA

ŽONTI 
45°23'49.62"S   13°54'23.41"I

Naselje je  smješteno podno brežuljka sv. Juraj(423m)  na nadmorskoj visini od 55 metara  u plodnoj dolini  rijecice Bračane.Od općinskog središta grada Buzeta udaljeno  9,7 kilometara.Po popisu stanovništva iz 2001 godine zajedno sa zaseokom Opatijom broji 56 stanovnika.Stanovništvo se bavi poljodjeljstvom i sitnim stočarstvom za vlastite potrebe.Zastupljena je i vinova loza koja se uzgaja na terasastom terenu obližnjih brežuljaka.Brežuljci su obrasli šumama , prevladava bjelogorica  i to hrast cer , medunac  ,nešto jasena, crnog graba te crni bor.U dolini je postojala i crkvica sv. Antuna Opata čija je izgradnja vezana uz benediktinca Toneta iz benediktinskog samostana Rožaca kod Vižinade po kojem je naselje i dobilo ime Opatija.

35 KAŠTEL PETRAPILOSA



Kraj koji je u srednjevjkovnom razdoblju pripadao gospodarima obližnjeg Kostela  karakterizira netaknuta priroda sa brojnim mogućnostima za izletnički i sportsko rekreativni turizam.
KAŠTEL PETRAPILOSA

Nema komentara:

Objavi komentar

 SALEŽ  ( Buzet) - Stup srama                                       45.429826 N  13.910778 E Salež... malo mjesto, zaseok u općini Buzet , u...