PULA WEATHER

četvrtak, 19. travnja 2012.

BUZET-KOSTEL -PETRA PILOSA (crkvica sv. Marije Magdalene)

BUZET-KOSTEL -PETRA PILOSA (crkvica sv. Marije Magdalene)

Svjedok vremena i gospodar prostora  dio 2.
Crkvica sv. Marije Magdalene
Crkvica je sastavni dio kaštela Petra Pilosa pa je zato povjesničari najčeće nazivaju dvorskom kapelom.Pošto ne postoji oštra granica između ranosrednjevjekovne  i ranoromaničke arhitekture datacija crkve ima širi vremenski raspon i to od 11.-12. stoljeća a najkasnije na početak 13. stoljeća.Crkva je u tlocrtu nepravilna četverokutna perimetra.Dužina crkve iznosi 7,78-8,46 metara i širine 6,04-5,70 metara ,s bačvastonadsvođenom apsidom  četvrtastog tlocrta.
Apsida je "učahurena" i umetnuta u masivni začelni zidani blok.Crkva je izvorno imala krovni pokrov od škrilja , dok je strop glavnog broda bio najvjerojatnije ravan I izrađen od drvene građe.
Apsidalni blok sezao je do visine veznih stropnih greda , pa je krovna konstrukcija sezala preko apside do začelnog zida crkve.Crkva je građena od kamena lomljenca nejednake veličine poslagane u polupravilne i nepravilne slojeve povezane žbukom.Iznad glavnog a ujedno i jedinog ulaza u crkvu podignuta je preslica s oknom za jedno zvono.Začelni i južni zid crkve građeni su na nejednakim klesancima većih dimenzija.Radijalno položeni klesanci uokviruju lučni otvor vrata ,preslicu i trijumfalni luk.
Polutamni ugođaj vladao je u crkvi zahvaljujući činjenici da crkva ima svega nekoliko prozorčića-puškarnice.Dva otvora nalaze se na sjevernom zidu s pogledom na dolinu Bračane i jedan na apsidalnom zidu okrenut prema istoku s pogledom prema Ćićariji.Pod crkve spušten je u odnosu na kameni prag a popločen je kamenim pločama.Nema tragova crkvenog namještaja izuzev po jedna četvrtasta niša lijevo i desno od apside.Crkva je bila ožbukana i ukrašena freskama čiji su fragmenti pronađeni i restaurirani u Arheološkom muzeju Istre.Namazi boje na pronađenim ulomcima su tanki a prevladavaju boje : oker,ružičasta,zelena,crvena,crvenkastosmeđa,smeđa te iznimno siva i crna.Freske pripadaju zlatnom dobu istarskog fresko-slikarstva a datirane su u drugu polovinu 15. stoljeća.Pronađeni su i brojni ulomci fresaka koji sadrže glagoljske i latinske grafite i gravure.Pronađen je i vrlo zanimljiv fragment freske.Naime na komadiću žbuke , crvene bordure freske  urezana je crkva s križem iznad preslice vratima prozorom te malim oknom iznad vratiju.Crtež predstavlja samu crkvu a ispod je urezan natpis  MARIA.
Arheološka istraživanja započeta su 1995. godine pod vodstvom dr. Kristine Mihovilović.Godine 1999. započeta je obnova crkve koja je potrajala do 2003. godine.Freske možete pogledati u katalogu br 65 Arheološkog muzeja Istre.


Izvori:Ondina Krnjak ,Kostel Petrapilosa , O tragovima fresaka iz crkvice sv.Marije Magdalene
        Darko Darovec , Kostel Petrapilosa


Nema komentara:

Objavi komentar

 SALEŽ  ( Buzet) - Stup srama                                       45.429826 N  13.910778 E Salež... malo mjesto, zaseok u općini Buzet , u...